•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Covid-védőoltás, harmadik járványhullám

Tisztelt Pácienseink!

Nyomatékosan kérek minden 18 év feletti embert, hogy regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra és kérje a védőoltást, amint megkapja az értesítését! Az oltásra behívás az egészségbiztosító által hetente frissítve kiküldött listák alapján történik, szigorúan meghatározott sorrendben, jellemzően a legidősebbektől a fiatalabbak felé haladva. Jelenleg csak a regisztráltak kerülnek fel ezekre a listákra. Feltétlenül javaslom, hogy mindenki fogadja el az elsőként felajánlott oltóanyagot! A háziorvosnak át kell tekinteni minden páciens alapbetegségeit (ha van ilyen) és ez alapján szükség szerint döntenie kell a lehetséges oltóanyagok között - nagyon ritkán, kevés betegség, bizonytalan egyensúlyi állapot esetén van csak erre szükség! Várhatóan a következő hetekben jelentősen megnő a beadott oltások száma, ahogy egyre több oltóanyag érkezik be az országba.

Mindez két ok miatt nagyon fontos. Rövid távon gondolkodva - a járvány harmadik hulláma jelenleg az első kettőnél is aggasztóbbnak tűnik minden szakember számára: aggasztóan gyorsan terjed, aggasztóan sokan kerülnek kórházba és a korábban látottaknál többen kerülnek az intenzív osztályokra - ráadásul fiatalabb emberek, mint korábban. Várhatóan a halálozás is romlani fog! Ezért minden egyes beadott oltás életet menthet és a harmadik hullám, az egészségügyre háruló teher súlyosságát csökkenti! Az első két hullám tanulsága, hogy nem tudjuk előre megjósolni, kit fog súlyosan érinteni a betegség, ki fog belehalni. Emellett ma már az is nyilvánvaló, hogy a betegség átvészelése után az emberek jelentős részében maradandó károsodások, tünetek, panaszok maradnak vissza, akár hosszú távon is: szintén nem megjósolható, hogy kinél. Összefoglalva - mindenkinek az az érdeke, hogy védőoltással szerezzen biztosabb védettséget és ne a betegség átvészelésével bizonytalan védettséget! Minden oltás jobb, mint megbetegedni! Nem javaslom senkinek, hogy szimpátia alapján döntsön az egyes védőoltások elfogadásáról, esetleg vállalva azt is, hogy csak később jut a fontos védettséghez!

Hosszabb távon gondolkodva - a hatályos járványügyi intézkedéseknek, a mindennapi életünket súlyosan korlátozó védő rendszabályoknak addig nem lehet vége, amíg a lakosság szinte teljes mértékben nem lesz beoltva! Mindenki szeretne többé-kevésbé visszatérni a korábbi életviteléhez, szórakozásaihoz, de ennek érdekében mindenkinek részt kell vállalni a védőoltás felvételével a közösség védettségében (nyájimmunitás), a járvány, a betegség remélhető szelídebbé válása érdekében.

Végezetül Polgármester Urakkal egyetértésben nyomatékosan kérek mindenkit, hogy tartson be minden járványügyi rendszabályt családi körben, zárt térben (boltokban, intézményekben) és emellett közterületen is viseljenek mindig maszkot, ne csoportosuljanak és mindig figyeljenek a szükséges távolság megtartására.

Mindenkinek jó egészséget, kitartást kívánok!
Erdélyi doktor