•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

A COVID-19 elleni védőoltások eredményességének meghatározása Magyarországon a 2021-2024. években

Tisztelt Pácienseim!

Praxisunk 2022. októberében bekapcsolódott a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ által szervezett „A COVID-19 elleni védőoltások eredményességének meghatározása Magyarországon a 2021-2024. években” elnevezésű háziorvosok bevonásával zajló Európai Unió által is támogatott epidemiológiai vizsgálatba. A vizsgálat célja, hogy minél pontosabban meghatározzuk a 2021-2024. években alkalmazott COVID-19 elleni védőoltások eredményességét a 18 évesek és annál idősebbek körében. Az etikai engedély száma: IV/1885-5/2021/EKU.

A részvétel önkéntes, minden hátrányos következmény nélkül visszautasítható. A vizsgálat során kérdőív kitöltésére és légúti mintavételre kerül sor, amely csak néhány percet vesz igénybe. A mintavétel orrból és torokból történik, annak kedvezőtlen mellékhatása, kockázata nincs. A személyes adatok kezelése az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően, a különleges személyes adatokra vonatkozó előírások szerint történik. Az adatok csak az érintett személy előzetes írásbeli hozzájárulásával adhatók át harmadik személy részére. A résztvevők személyét azonosító információkat – mint például a név és lakcím – a háziorvos által a Semmelweis Egyetem számára elektronikus úton beküldött vizsgálati kérdőív tartalmazza. A laboratóriumi vizsgálati eredményeket az adott páciens nevére szólóan a háziorvos visszakapja. A laboratóriumi vizsgálati eredmény rögzítésre kerül az egyén vizsgálati adatlapján. A vizsgálat során nyert adatok feldolgozása és elemzése a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjában, valamint a nemzetközi tudományos konzorcium vezetőjénél (Epiconcept, https://www.epiconcept.fr/en/produit/i-move-covid-19/) történik. Az adatbázis személyes adatokat már nem tartalmaz, az adatfeldolgozás és elemzés során az adatokat többé nem lehet a személyekkel összekapcsolni. Az adatok értékelésekor és közlésekor semmilyen módon nem lehetséges a vizsgálatban résztvevő személyek utólagos azonosítása.

Minden légúti betegség miatt hozzánk forduló 18 év feletti kedves páciensünket meg fogjuk kérni, hogy fáradjanak be a rendelőbe, hogy légúti mintát vehessek a nemzetközi vizsgálatba.

Támogató segítségüket előre is köszönöm, bízva abban, hogy mindezzel hozzájárulhatunk egy komoly tudományos vizsgálat sikeréhez.

Tisztelettel,
Erdélyi doktor