•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Év végi gondolatok

A háziorvosok rendszeres visszajelzést kapnak az illetékes hatóságtól a körzetükbe tartozó páciensek ellátási, gyógyszerkiváltási, laboratóriumi adataiból számolt statisztikákról. Ezek ismeretében a háziorvos nagyobb figyelmet tud szentelni azoknak a területeknek, ahol a hozzá hasonló körzetekben dolgozó kollégáinál rosszabbak az eredményei.

Az én praxisomban a 45-65 év közötti hölgyek mammográfiás vizsgálati aránya és a 40-54 év közti korosztályban felfedezett és kezelt magas vérnyomásos páciensek aránya marad el az átlagtól.

A mammográfiás vizsgálat fontosságáról a tavaszi számban már írtam. Szeretném megerősíteni, hogy minden érintett hölgynek javaslom, hogy menjen el erre a nagyon fontos szűrővizsgálatra. Kérem használják ki, hogy a könnyen megközelíthető Soproni Gyógyközpontban kulturált körülmények közt, kényelmesen és gyorsan elvégzik a szűrővizsgálatot. Ez Magyarországon nem mindenhol van így!

A másik „elmaradásunk” miatt most a kedves Érintetteket és Hozzátartozókat szeretném megszólítani. Tegyék meg, biztassák szeretteiket, hogy havonta 1-2 napon a reggeli ébredés után és az esti lefekvés előtt (legyen az bármikor is) mérjék meg a vérnyomásukat felkarra rögzíthető digitális vérnyomásmérő készülékkel. Amennyiben a készülék 135/85 higanymilliméternél magasabb értéket mutat több alkalommal kérem, hogy vegyék fel velem a kapcsolatot. A magas vérnyomás nagyon ritkán okoz panaszt! Ezért is hívják „néma gyilkosnak”. A vérnyomás az életkorral általában emelkedik. A fel nem fedezett magas vérnyomás jelentősen felgyorsítja az erek elmeszesedését, ezen keresztül jelentősen megnöveli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívelégtelenség és a veseelégtelenség kockázatát. Az időben történő felfedezés, a megfelelő életmódi és gyógyszeres kezelés, a rendszeres gondozás bizonyítottan meghosszabbítja az életet és megnöveli az egészségben eltöltött évek számát!

Jó egészséget, áldott, békés Ünnepet, boldog új esztendőt kívánok Önöknek!