•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Tisztelt Szülők!

A Meningococcus baktérium elleni nem kötelező, ajánlott védőoltásra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Korábban a Meningococcus (Neisseria meningitidis) baktérium volt felelős a gennyes agyhártyagyulladások hozzávetőlegesen egyharmadáért. Évente 50-100 esetet regisztrálnak, körülbelül tíz évente észlelnek nagyobb járványokat. A legsúlyosabb lezajlású, vérmérgezéssel, sokkal járó formáért általában ez a kórokozó a felelős. A kórokozó sok ember felső légútjaiban jelen lehet tünetmentesen, akik természetesen fertőzhetik is környezetüket. Azt nem lehet megjósolni, hogy kiben fog betegséget okozni a baktérium.

A másik két korábban leggyakoribb kórokozó (Haemophylus infuenzae, és Pneumococcus/ Streptococcus pneumoniae) elleni védőoltás 2014-ig már bekerült a kötelező oltási rendbe!

Ebből az következik, hogy az oltott korosztályokban, gyermekekben ez a két kórokozó várhatóan nagyon ritkán fog súlyos betegséget okozni, így az előfordulási arány a Meningococcus felé fog eltolódni.

A Meningococcus elleni védőoltás még nem kötelező, de javasolják a szakmai szervezetek, az Egészségbiztosítási Pénztár is javasolja a házi gyermekorvosoknak, és 2 éves kor alatt 70%-os támogatást is ad a felíráshoz.

A legtöbben a 3, 5, 18 hónapos korban történő oltást javasolják, így már a nagyobb kockázatú csecsemőkorban is védett lehet gyermekük.

Ha csak 12 hónapos kor után oltunk, akkor egy oltás is megfelelő védettséget biztosít.

Természetesen bármely életkorban lehet kérni a védőoltást, új közösségbe kerülés előtt javasolják gyermekeknek, és fiatal felnőtteknek: pl. beiskolázás, kollégiumba kerülés, katonai szolgálat, bizonyos külföldi utazások előtt.

A Menjugate oltás a Neisseria meningitidis C szerocsoportja ellen biztosít védettséget, 2 hónapos kor felett adható.

70%-os TB-támogatás mellett egy adag oltóanyag ára 2479 Ft. 2 éves kor felett felírva normatív támogatással 7178 forintot kell fizetni.

A nem kötelező védőoltás beadásáért 2000 forintot kell fizetni a beadó orvosnak, a tiszti főorvos javaslata alapján.

További kérdések esetén készséggel válaszolunk.

Erdélyi doktor, Kati védőnő