•   +36 20 233 6676
 •   erdelyidoktor@gmail.com
 •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
 •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Az antibiotikumokról

Az ÁNTSZ, és az Országos Epidemiológiai Központ felhívása az Európai Antibiotikum Napon

Őrizzük meg az antibiotikumok hatékonyságát!
 • Az antibiotikum nem hatékony megfázás és influenza ellen.
 • Az antibiotikumokat szedje felelősségteljesen, csak akkor szedjen antibiotikumot, ha azt orvos rendelte el.
 • Az antibiotikumok hatékonyságának megőrzése mindenki felelőssége!

Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, fogadja meg orvosának utasításait, hogy Ön is csökkentse az ellenálló baktériumok kialakulásának kockázatát. Amennyiben nem követi pontosan az orvos utasításait, például gyógyszerét rövidebb ideig vagy kisebb mennyiségben szedi az előírtnál, a baktériumok ellenállóakká válhatnak. Az ellenálló baktériumok a szervezetében maradhatnak és azokat átadhatja embertársainak. Ezzel annak kockázatát növeli meg, hogy a következő alkalommal, mikor szüksége lenne rá, az antibiotikum hatástalan marad.

 • Kövesse orvosa tanácsát - mikor és hogyan szedjen antibiotikumot.
 • A maradék antibiotikumot később se használja fel.
 • Érdeklődjön orvosánál vagy gyógyszerészénél arról, hogy mit tegyen a maradék antibiotikummal.

Az életre veszélyes fertőzéseket évtizedek óta antibiotikumokkal gyógyítják. Napjainkban az antibiotikumok helytelen használatának következtében kialakultak és elterjedtek az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok. Az ilyen rezisztens baktériumokkal fertőződött betegnél az antibiotikum kezelés hatástalan lehet és a betegség hosszabb ideig tarthat, illetve lefolyása súlyosabb lehet. Az antibiotikum rezisztencia kialakulásának lehetősége komoly népegészségügyi veszélyt jelent, mivel az ellenálló baktériumok elterjedhetnek a közösségben.

Az antibiotikumok felelős használata segíthet a rezisztens baktériumok megállításában.

Ha megállítjuk a rezisztens baktériumok kialakulását, megtartható az antibiotikumok hatékonysága a jövő generáció számára. Az antibiotikumokat csak akkor kellene használni, mikor indokolt; a helytelen túlzott antibiotikum használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet. Az indokolatlanul használt antibiotikum nem segíti a gyógyulást. Az antibiotikum hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekre mint a nátha, influenza. A legtöbb esetben az ember immunrendszere képes egy egyszerű fertőzés leküzdésére. Az antibiotikum szedése nem gyorsítja meg a gyógyulást vagy nem akadályozza meg a vírus átterjedését más személyre. Csak orvos alkalmas a megfelelő diagnózis felállítására és annak eldöntésére szükséges-e az antibiotikumos kezelés.

 • Ne szedjen antibiotikumot orvosi recept nélkül!
 • Ha megfázott vagy influenzás és orvosa szerint nem szükséges antibiotikum, vigyázzon magára, míg jobban nem lesz.
 • Megfázott? Influenzás? Ne antibiotikumot szedjen, hanem ápolja magát.

Mit tegyen, ha megfázott vagy influenzás és orvosa nem írt fel antibiotikumot?

 1. Maradjon otthon, pihenjen és ápolja magát, hogy állapota javuljon.
 2. Bőven fogyasszon folyadékot, nehogy kiszáradjon
 3. Kérdezze orvosát hogyan enyhítheti az olyan tüneteket, mint az eldugult orr, torokfájás, köhögés stb.
 4. Ha tünetei az orvos által meghatározott időn belül nem javulnának, esetleg rosszabbodnának hívja orvosát, lehetséges, a kezelésen változtatni szükséges.

Influenza: az antibiotikum nem segít!
A gyógyszerszedéssel kapcsolatban az ÁNTSZ különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Az influenza azonban vírus, az antibiotikumra nem reagál. Az indokolatlan antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is.

Az ÁNTSZ, és az Országos Epidemiológiai Központ felhívása az influenza járvány kapcsán