•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Influenza elleni térítésmentes védőoltás

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat influenza elleni térítésmentes védőoltáshoz

Az eljárás célja

Az oltóanyag az influenza megbetegedések megelőzésére alkalmas. Javasolt használata mindazok részére, akik el akarják kerülni az influenza vírus okozta megbetegedéseket és a fertőzés következtében esetlegesen fellépő szövődményeket. Az oltóanyag azon influenza vírusok ellen véd, amelyek ellen az oltást gyártották. Más influenza vírusok és más kórokozók által kiváltott influenzaszerű megbetegedések ellen nem nyújt védelmet.

Az eljárás technikája

A védettség egy oltás beadását követően kb. 2 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart. Célszerű az oltást a járványidőszakot megelőzően elvégezni. Az oltóanyagot steril fecskendővel és tűvel az izomzatba (felkar) adjuk be. Heveny, lázas megbetegedés esetén az oltás csak a tünetek elmúlta után 1-2 héttel adható.

Az eljárás esetleges veszélyei és az ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatok

A beadás helye körül előfordulhat bőrpír, mely általában 48 órán belül kezelés nélkül is megszűnik. Általános mellékhatások: láz, rossz közérzet, izomfájdalom nagyon ritkán előfordulhat. Ezek a reakciók az oltóanyag beadását követően 6-12 órával alakulhatnak ki, és 1-2 napig tarthatnak. Súlyos allergiás tünetek a tojásfehérjére érzékeny egyéneknél várhatóak.

Kijelentem, hogy az influenza oltás előnyeit és esetleges mellékhatásait és szövődményeit leíró tájékoztatót megismertem, azt megértettem. Kérdéseimre kielégítő  választ kaptam. Ennek alapján az előny és kockázat mérlegelése után az influenza elleni oltás beadását kérem.