•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Mit jelent a háziorvos "kapuőr" feladata

A címben szereplő megfogalmazás azt jelenti, hogy egy ember egészségi állapotáról ideális esetben a háziorvosa tud a legtöbbet, és ő az első egészségügyi szakember, akit felkeres, ha úgy gondolja, hogy testi-lelki baja van. Az egészségügyi ellátása pedig akkor van a legnagyobb biztonságban, ha a háziorvosa tud minden találkozásáról az egészségügyi ellátó rendszerrel.

Ha bármilyen panasza van, azt először háziorvosával konzultálja meg – legalább telefonon -, és lehetőség szerint a háziorvosától kapja meg a végleges ellátást, ha az megoldható.

Ha szakorvosi ellátásra van szükség, akkor a szükséges beutalót a háziorvos állítja ki, és akár időpontot is foglalhat a kórházi számítógépes rendszerhez kapcsolódva. Ha nem szükséges beutaló az adott szakorvosi ellátáshoz, akkor sem haszontalan az előzetes egyeztetés a háziorvossal.

Az előzetes egyeztetésnek nem is az állami egészségügyi ellátás költségeinek csökkentése az elsődleges célja, hanem hogy a pácienssel kapcsolatos minden fontos egészségügyi információról tudjon a háziorvos. Az egyre jobban specializálódó, és egyre kisebb szakterületeket ellátó szakorvosoktól nem lehet elvárni, hogy a diagnózis felállításánál, és a kezelés elindításánál tekintetbe vegyék a beteg minden egyéb előzményét, betegségét, gyógyszereit. Sajnos már a kórházban fekvő betegeknél sincs elég idő a betegség, a kezelés, a további tennivalók megbeszélésére. Ez a feladat is a háziorvosra hárul, hiszen ő ismeri legjobban a páciensét. Ő tud figyelni arra, hogy ne végezzenek el feleslegesen megismételt vizsgálatokat, és csak olyan új gyógyszert kapjon a beteg, ami jól egészíti ki a meglévőket, nem okoz várható mellékhatást, nincs nemkívánatos kölcsönhatás.

Nem csak a kórházi kezelésről, a szakrendelői megjelenésről, hanem a háziorvosi ügyeleten, vagy a sürgősségi osztályon kapott ellátásról is javasolt tájékoztatni a háziorvost. Általában szükség van ilyenkor a további tennivalók megbeszélésére, elindítására is.

Bizonyos egészségügyi ellátásokat ma már szinte természetes módon a magánellátás keretein belül veszünk igénybe (nőgyógyászat, fogászat, szemészet, fülészet). Az egyre hosszabb várólisták miatt sajnos egyre gyakrabban lesz szükség más szakorvosok esetében is a magánrendelések felkeresése. Kérem, hogy ilyenkor is minden esetben kérjenek ambuláns lapot az ellátásukról, hogy ne vesszen el értékes információ, és a magán orvosi ellátás is bekerülhessen a dokumentációjukba.

Ma az internet, a fogyasztói társadalom, és a gyors csodák korában nem könnyű eligazodni a ránk zúduló rengeteg egészségügyi információ, és többé-kevésbé burkolt gyógyulást ígérő reklám özönében. Azt is érezhetjük időnként, hogy az orvosok sem mindig ugyanazt mondják, írják az állapotunkról. A jó szándékú rokonok, ismerősök, ismeretlenek tanácsairól nem is beszélve… Kinek higgyünk? Bízom benne, hogy idővel egyre többen fogják úgy gondolni, hogy a háziorvosuk az a személy, akinek a szavára ilyenkor érdemes hallgatni.