•   +36 20 233 6676
  •   erdelyidoktor@gmail.com
  •   9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos u. 77.
  •   9482 Nagylózs, Vörösmarty u. 31/A.

Mit jelentenek a célértékek az érrendszeri betegségek kezelése során?

A bizonyítékokon alapuló orvoslás szakmai ajánlásait, protokolljait nagy esetszámú, szigorúan megtervezett, és ellenőrzött klinikai vizsgálatok eredményei alapján fogalmazzák meg az illetékes nemzetközi, és hazai szakmai testületek. Ilyen ajánlások írják elő minden gyógyító orvos, így a háziorvos számára is azokat az elérendő célértékeket (például vérnyomás, vércukor, koleszterin értékek), amiknek elérése esetén jelenlegi tudásunk szerint a legtöbbet tehetjük az érrendszeri betegségek (a cukorbetegség is ide tartozik!) szövődményeinek megelőzéséért, vagy a már kialakult szövődmény(ek) kezeléséért, az állapotromlás lassításáért.

Egyszerűbben fogalmazva, a célértékekre törekvő kezeléssel tudjuk a beteg életminőségét, életkilátásait a lehető legjobban segíteni.

Ezek a célértékek nem azonosak mindenkinél! Az adott beteg nemét, korát, káros szenvedélyeit (pl. dohányzás!) egyéb társbetegségeit, szövődményeit, szervkárosodásait is figyelembe kell venni a célértékek meghatározásakor.

E célértékek elérésben az első lépés természetesen a kérdéses értékek MÉRÉSE. Aki magas vérnyomás betegségben szenved, erre gyógyszert szed, annak rendszeresen mérnie kell otthonában nyugalmi állapotban a vérnyomását. Aki cukorbetegségben szenved, erre inzulint kap, vagy gyógyszert szed(!), annak bizonyos rendszerességgel otthonában mérnie kell a vércukrát étkezés előtt, és étkezés után is. Emellett félévente-évente laboratóriumi vizsgálat is szükséges a cukor anyagcsere, vese-májfunkciók állapotának megítélésére. Ugyanez vonatkozik a koleszterin, a vérzsírok laboratóriumi ellenőrzésére is.

Azzal, hogy Ön szed "valamilyen" gyógyszert a vérnyomására / cukrára / koleszterinjére, még nincs elintézve a betegség kezelése, gondozása!

Rendszeresen ellenőrizni is kell a meghatározott célértékek elérését, és azt meg kell konzultálni a kezelőorvossal. Ha a kezelt érték a megfelelő tartományban van az nagyon jó hír! Ez a jól beállított terápiát jelzi, és nem azt, hogy el lehet hagyni a kezelést!